Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 64 100 4 888

Digitalna biblioteka

Digitalna biblioteka

Prednosti digitalnog izdavaštva su više nego jasne: ne postoji cena štampe, ne postoji ograničenje u broju primeraka knjige po izdanju, same knjige postaju interaktivne sa ugrađenim multimedijalinim sadržajem i njihova didtribucija više nije vezana za prodavnice.

Međutim, ova poslednja prednost, ma koliko značajna bila za besplatne primerke knjiga, predstavlja problem u kontroli distribucije i prodaje za knjige koje nisu besplatne.

Ovo je problem koji je dugo predstavljao prepreku i Medicinskom fakultetu u Novom Sadu za upuštanje u digitalno izdavaštvo.
MEDAPP udruženje je upravo u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Novom Sadu razvilo informacioni sistem digitalne bilioteke koji je rešio problem kontrolisane distribucije i prodaje knjiga uz dodatne pogodnosti za korisnike.

Vaša kontrola

Informacioni sistem digitalne biblioteke se sastoji iz serverskog dela, možete je razumeti kao internet sajt koji sadrži sva izdanja knjiga i podatke o njima i uvek je dostupan preko interneta, i klijentskih aplikacija kojima korisnici pristupaju katalogu izdanja, kupuju, preuzimaju knjige i čitaju ih na svojim mobilnim uređajima ili računarima.

Serverski deo sistema, pored toga što sadrži sve knjige, nosi i sve informacije o registrovanim korisnicima i, nakon knjiženja, automatski povezuje izvršene kupovine knjiga sa konkretnim korisnicima - kupcima. Ovaj deo sistema omogućava postavljanje novih knjiga u digitalnu biblioteku, ažuriranje starih kroz uvođenje novog izdanja, izmene bibliografskih podataka ili cene knjiga. Takođe je moguće iz administratorskog dela upravljati nalozima registrovanih korisnika, unositi fajlove za automatsko knjiženje uplata ili ručno dodeljivati knjige korisnicima.

Korisnici

Sa druge strane, korisnici digitalne biblioteke samo treba da preuzmu jednu od aplikacija koje su deo ovog informacionog sistema na svoj Android, iOS ili PC uređaj i na njemu registruju korisnički nalog. Nakon uspešne prijave na svoju aplikaciju registrovanim korisničkim imenom i lozinkom imaju pristup svojim kupljenim knjigama ali i katalogu svih objavljenih digitalnih knjiga. Odavde ih mogu kupovati i nakon uspešne kupovine preuzeti na svoj uređaj.

Posebno smo pazili na konfor korisnika prilikom izgradnje naše digitalne biblioteke.
Svaki registrovani korisnik ima pravo da u svakom trenutku ima sve svoje knjige na određenom, unapred definisanom, broju uređaja bez obzira da li se radi o računarima, telefonima ili tabletima.
Danas tehnologija brzo napreduje i svi često menjamo svoje mobilne telefone ili druge računare. Iako je maksimalni broj uređaja određen, korisnik kroz svoj nalog može izbrisati uređaje koje više ne koristi i dodati novi uređaj.

Preuzimanje knjiga se vrši preko interneta ali je jednom preuzeta knjiga u memoriji uređaja i  internet nije potreban za njeno čitanje.
Misleći i na ograničenja uređaja kojim se služimo, omogućili smo da korisnik u svakom trenutku može izbrisati knjigu kako bi oslobodio mesta na svom uređaju ali je kasnije može ponovo preuzeti sa svog naloga preko interneta.

Naše knjige pored teksta i multimedijalnih sadržaja omogućavaju i unos naznaka u tekst, kao i natpisa. Ovo je vrlo korisno u udžbenicima gde student može upisivati svoje beleške u knjige ili konkretne izmerene vrednosti u laboratorijskom radu u svoj primerak praktikuma.

Sigurnost

Svi podaci o korisnicima i njihovim transakcijama na serveru su zaštićeni po najvišim standadima i kodeksima dobre prakse informatičke struke.

Poseban je izazov bilo obezbediti nesmetani zaštićeni prenos kupljene knjige do uređaja korisnika i onemogućavanje kopiranja i umanožavanja preuzete knjige.
Upravo oko ove ideje je čitav informacioni sistem digitalne biblioteke razvijen.

Naše knjige nisu ni u jednom eBook formatu tako da nisu ni podložne kopiranju kao druge digitalne knjige. Sa druge strane, naše knjige možete praviti i bez nas kroz određene, komercijalno dostupne alate.

Jednom preuzeta knjiga se enkriptuje (šifruje) na uređaju korisnika tako da je potpuno neupotrebljiva van baš te konkretne aplikacije kojom ju je kupac preuzeo na svoj uređaj. Ovim je nekontrolisana distribucija i umnožavanje knjiga potpuno onemogućeno. Svaka preuzeta knjig aje upotrebljiva i čitljiva samo na uređaju sa kog je preuzeta.

Dalji razvoj

Digitalna biblioteka je izgrađena kao sredstvo distribucije digitalnih izdanja knjiga ali ne postoji razlog zbog koga se u njen katalog ne bi uvrstila i štampana izdanja koja bi registrovani korisnik takođe mogao da kupi, a administrator je pošalje po popunjenoj porudžbenici nakon što sistem signalizira uspešno knjiženje po obavljenoj kupovini.

Povezivanje sa PayPal sistemom, ili sličnim sistemima za elektronsko plaćanje, i kupovina preko njih bi dodatno povećali konfor za korisnike digitalne biblioteke.

 

Za sva pitanja ili nedoumice koje imate vezano za našu digitalnu biblioteku ili izdavanje eKnjiga stojimo Vam na raspolaganju.
Slobodno nas kontaktiraje na naš imejl office@medapp.rs ili naš kontakt telefon +381 064 528 16 58.